Destinacije

Loznički Černobilj - Urbex

Najveći Urbex koji Srbija ima da ponudi. Gigant koji je zapošljavao 13000 ljudi godišnje se pretvorio u raspad, ruinu i ekološku tempiranu bombu.

Kondicija
2
/
10
Spretnost
8
/
10
Loznički Černobilj - Urbex
Kondicija
2
/
10
Spretnost
8
/
10

Posmatraj na Beogradski Černobilj kao na trailer, a ova tura u fabrici Viskoza je zapravo film.
Ako si ikada putovao prema Bosni i Banji Koviljači prošao si pored ove preogromne napuštene fabrike. Kako su usledile devedesete, došlo je do propasti ovog giganta. Sada je mesto koje vapi za rekontrukcijom ili bilo kojim micanjem sa nule. Dok se to ne desi, samo najluđi se upuštaju u istraživanje ovog mesta kome ti nije dovoljan ceo dan da obiđeš.

Šta je Urbex? Skraćenica od urban exploring/exploration je postao novi oblik avanture i turizma poslednjih decenija širom sveta. Glavna aktivnost je ulazak u napuštene objekte poput fabrika, postrojenja, zgrada, bolnica, gradova, sela itd. Ljubitelji adrenalina vole ovakav tip avanture, jer je rizik od gubitka sopstvenog života moguć. Najveći i najpopularniji Urbex na svetu jeste Černobilj/Pripjat, međutim Srbija ima takođe da ponudi nešto slično tome, ali u obliku fabrike koju ćemo posetiti 27.januara.

Nije fizički zahtevna tura, ali je zahtevan veći nivo spretnosti i opreznosti pri hodanju. 2h je udaljena od Beograda i neophodno je doći kolima do ovog mesta, tako da je i sam broj ludoturaša ograničen na broj vozila koji budemo imali na raspolaganju.

Sledeći polasci

Trenutno nemamo planove za naredne ture.

Izdvojene destinacije

Bukulja i Garaško jezero

Bukulja i Garaško jezero

Mesto rođenja najpoznatije kisele vode. Planina Bukulja i Garaško jezero su mesto na koje želiš da se vratiš barem jednom godišnje.

Reka Suvaja

Reka Suvaja

Reka Suvaja, koja teče kanjonom vukova. Nemaš puno vremena da se kupaš i istražuješ ovu reku, jer presuši već sredinom leta. Svrstavamo je u TOP Tri kupanjac letnje ture.

Ježevac

Ježevac

Postoje četiri stadijuma vajba na ovom delu Homoljskih planina - šuma, vidikovac, kupanjac i pećina. Zimska i letnja varijanta ove planine se moraju doživeti.