Blog

Da li pre da uzmem ranac ili obuću za planinu?

Nema tačnog odgovora na ovo pitanje - do tebe je. Ranac, kao i obuća su dva najbitnija parčeta opreme koje planinar može da poseduje.

Da li pre da uzmem ranac ili obuću za planinu?
Da li pre da uzmem ranac ili obuću za planinu?
Datum
September 16, 2023
Autor
Đole

Ranac za položaj tela, obuća za stabilnost.

Ranac je bitan za položaj tela. Možeš poneti mnogo stvari i rasporediti težinu na ostale delove tela kao što su kukovi, struk i grudi. Ujedno rasterećuješ ramena, vrat i leđa. Kupićeš jedan ranac i koristiti ga tokom cele godine, dugo godina.

Obuća omogućava stabilnost tokom hodanja. Smanjuje mogućnost od proklizavanja i pada. Priža udobnost pri hodanju i samim tim ćeš moći da pređeš veću kilometražu bez da osetiš opterećenje na stopalima. Ako uzmeš obuću koja je od gore-tex materijala ili koja ima dobru vodootpornost, bićeš siguran kada su gazivode u pitanju ili bilo koji drugi prelazi preko vodenih površina.

Šta te sačeka ako prvo uzmeš ranac ili obuću?

Mana ukoliko prvo kupiš ranac je što imaš veću verovatnoću da se oklizneš, sapleteš i potencijalno padneš, a onda i povrediš. Zatim slede vlažna stopala, žuljevi, bolovi i već pomenuta nestabilnost.

Mana ukoliko prvo kupiš obuću je što će ti ramena, vrat, leđa i položaj tela otići u tri lepe i imaćeš poteškoću sa nošenjem stvari. Znojiće ti se leđa više i kad budeš skinuo ranac na prvoj pauzi, ukoliko je jak vetar na planini, možeš ne-baš lepo da prođeš. Takođe, nije svaka obuća za svaki teren i brže će se potrošiti patika/cipela nego ranac.

Zaključak

Jedno i drugo ima svoje prednosti.

Dugo sam nosio lošiji ranac, a imao sam dugo vremena i lošiju obuću.

Lošiji ranac mi je napravio veće povrede nego lošija obuća.

Tako da, zalažem se da bi trebalo prvo kupiti ranac.

Izdvojene destinacije

Mali Vukan i banja Ždrelo

Mali Vukan i banja Ždrelo

Ako možemo za neku turu reći da je bila jedna od najboljih i najlepših u 2022.godini, to je onda ova.

Suva planina i Gospodari Prstenova

Suva planina i Gospodari Prstenova

Suva planina je svrstana u TOP 3 najlepša mesta na kojima smo bili do sad. Planina je izazovna i legenda kaže da ćeš biti veoma blizu slovenskim bogovima na ovoj planini.

Kanjon Crne reke

Kanjon Crne reke

Ova tura je samo za posebne i vatreno krštenje mnogima. Nakon što vidiš kanjon Crne reke i takvu divljinu, shvatiš da je odlazak u prirodu postao neophodnost.