Blog

Tri lokacije do 2 sata udaljenosti od Beograda za jednodnevni beg

Postoje neka mesta u Srbiji za koje ne moraš da ideš daleko da bi doživeo osećaj divljine i prostranstva ako si iz Beograda.

Tri lokacije do 2 sata udaljenosti od Beograda za jednodnevni beg
Tri lokacije do 2 sata udaljenosti od Beograda za jednodnevni beg
Datum
February 9, 2024
Autor
Đole

Divljina, vukovi i medvedi na dva sata od Beograda postoje i obitavaju u zabačenim krajevima ovih planina, a možda su samo bili u prolazu.

Ovo je naša preporuka gde možeš da odeš, gde te neće sačekati puno cimanja prevozom do mesta koja će ti mozak razneti svojim prizorima.

Planina Maljen, poznatija kao Divčibare.

Pogled sa padina Kraljevog stola prema Tometinom polju i Ravnoj gori.

Ovde ima mnogo više toga nego što možeš da pretpostaviš. Toliko vrhova, livada, pašnjaka, predela koji mogu biti super teški, a takođe i veoma laki. Ne znaš gde pre da gledaš od lepote i nemoguće je ne vratiti se ovoj planini. Međutim, u poređenju sa ostale dve preporuke, za ovu planinu su neki planinari imali primedbe jer nije dobro obeležena. To delom jeste istina, međutim to važi za udaljenosti koje su dalje od sat vremena hoda od Divčibara. Drugih rečima, markacije se razređuju nakon 4km udaljenosti od centra Divčibara. No, to nije razlog da se ne poseti ova planina. Srećom postoje aplikacije koje nam pomažu da se usmeravamo u prirodi, tako da možemo naći ili napraviti našu rutu pri dolasku na ovu planinu.

Mesto koje smo skoro otkrili jeste okolina Kraljevog stola (na ovom vrhu i kod ovog vikend naselja može da se parkira) kada se spušta prema Kraljevoj kosi i Velikom polju, pa zatim ka reci Crnoj Kamenici. Taj deo planine je prohodan i pitom, a daje vajb divljine.
Ako želiš ozbiljniju pustolovinu, kanjon Crne reke je mesto za tebe - preporuka u junu i u drugoj polovini oktobra da se ide, samo ponesi patike za vodu (za jun period su obavezne).

Homoljske planine, Vlaška magija i mali milion vrhova.

Pogled sa Ježevca na Mali Vukan, dok su sa desne strane vidljivi jedni od vrhova Homoljskih planina.

Ova planina je veoma dobro označena, prema tome, gde god da kreneš, dovoljno je da pratiš oznake koje će te odvesti na najpotcenjenije vidikovce naše zemlje.

S obzirom da ova planina ima puno vrhova i teško je odlučiti se gde otići pre. Ono što mi preporučujemo za početak jeste osvajanje Malog i Velikog Vukana koji su sa leve strane reke Mlave kada se ide od Petrovca na Mlavi prema Homoljskim planinama odnosno Žagubici. Postoje nekoliko staza koje vode do Malog i Velikog Vukana. Po Ludim Turama, najlepša, ali i najizazovnija jeste staza koja kreće od česme Četiri Lule i penje se grebenom i preko Kudelinove srednjovekovne tvrđave do Malog Vukana. Ovo je kružna tura, tako da se vraćate drugim, šumskim putem.

Blaža varijanta je od sela Ždrelo, gde se možeš parkirati kod mesne zajednice i odatle krenuti na osvajanja ova dva vrha. Vremenski se za 2h penje do gore. Vrhovi, odnosno vidikovci se ne razlikuju puno, čak sa Malog Vukana je dalekosežniji i po nama lepši vidikovac. Oni su udaljeni jedan od drugog oko 35minuta. Sa koje god strane da se kreće, ovo su planinarske trase koje pružaju odmor u prirodi i divno vikend putovanje bez predugog cimanja prevozom. Nakon završetka avanture, preporuka je da svratite u banju Ždrelo na čvarenje u vreloj vodi ili u etnokrčmu Đerinac na ručak (obavezna najava).

Zagajička brda i Irska Srbije.

Zagajička u maju.

Zagajička ili Hobitska brda su mesto gde se vraćamo nekoliko puta godišnje. Lokacija je 1:45h udaljena od Beograda kolima i pruža savršen predeo za odmor i diskonetkovanje od grada. Kondiciono, nije teško ni popeti se ni spustiti se niz brda. Valja pripaziti korak, pošto su brda naslage peska, pa su prirodno napravljene stepenice.

Može se doći iz dva pravca: sela Grebenac (od groblja) ili od sela Šušare. Postoje putokazi, tako da ne možeš da omaneš.
Preporuka izuti se na ovoj lokaciji i odremati u dolini. Slika je iz maja meseca i tad su ova brda i najpopularnija. Vredi doći i u oktobru, kad jesen nastupa na scenu.

Svaki od ovih predela ima svoju jedinstvenost. Ako bi smo uzeli tri lokacije koje smo najviše posećivali i istraživali, to su onda ove. Koje god od ovih lokacija odabereš za odmor ili za nešto aktivnije, nećeš pogrešiti. Nazvali smo ovaj blog do 2č udaljenosti, međutim, kako su u izgradnji brze saobraćajnice, kroz koju godinu (a negde i kroz koji mesec) do ovih lokacija nam neće trebati više od 1:30č vožnje.

Nemoj se ustručavati da nam pišeš za neke detalje ovih predela, rado bi smo ih podelili <3

Uživaj u ostatku dana i hvala ti na čitanju ovog bloga!

Izdvojene destinacije

Veliki Rzav regata - Lude Ture ft Kinezi edišn

Veliki Rzav regata - Lude Ture ft Kinezi edišn

Ovo je najlepša i najčistija reka Srbije koju su Lude Ture posetile do sad. Najpribližnije egzotici što naša zemlja ima da ponudi.

Suva planina i Gospodari Prstenova

Suva planina i Gospodari Prstenova

Suva planina je svrstana u TOP 3 najlepša mesta na kojima smo bili do sad. Planina je izazovna i legenda kaže da ćeš biti veoma blizu slovenskim bogovima na ovoj planini.

Veliki Rzav

Veliki Rzav

Ovo je najlepša i najčistija reka Srbije koju su Lude Ture posetile do sad. Najpribližnije egzotici što naša zemlja ima da ponudi.